Plans submitted for new Catterick Garrison town centre development

An artist's impression of the new development.

Plans have been submitted for the new community building set to be built in Catterick Garrison.

The £21 million project, being delivered as part of the Government’s levelling up initiative, aims to create a new town centre, including a community and business skills centre, a town square and improved park facilities.

North Yorkshire Council is working with the Ministry of Defence (MOD) to bring the proposals to fruition by June 2025.

The council has received £19 million from the Levelling Up Fund, with the remaining funding coming from the Defence Infrastructure Organisation (DIO) and the council.

 

The four-acre plot around Shute Road, which extends into the neighbouring Coronation Park, will be redeveloped to include:

  • Creating a new town square.
  • Landscaping improvements, including upgrading Coronation Park and Shute Road by providing enhanced play areas and improved routes linking into the existing town centre.
  • Enhancing key footpaths and cycleways through Coronation Park and on the approach to the town centre.
  • Building a new community and enterprise facility with a glass pavilion and outdoor seating area.

 

The community and enterprise centre would include five small permanent food retail concession ‘pods’ on the ground floor.

The second floor would then have community spaces and offices.

Documents submitted with the plans state: “The second floor is the office floor and has been designed to permit the creation of small office suites that can be let to business start-ups, sole traders and small companies.

The second building structure is described as an “all year round multi-purpose events space”.

The designers suggest the space could be used for events such as exhibitions, book fairs and an indoor market.

The third building is a glazed outdoor canopy to provide protection from the elements as a covered open space which could host activities beneath the roof.

The documents add: “This space was designed to offer flexibility of uses depending on the season and community demand.

“The canopy could provide space for outdoor market the town lacks at the moment but also host various outdoor events.”

For more information on the application click here.

3 Comments

  1. It sad to see the centre of Catterick Garrison turned into a concrete jungle but life must go on.
    However, referring to it as a town centre is laughable.

  2. Nice to see the architects are sympathetic with the YORKSHIRE DALES ????? This development could be in MILTON KEYNES or BIRMINGHAM OR PETERLEE OR WASHINGTON NEW TOWN…BUT NOT IN THE YORKSHIRE DALES and most likely be demolished in 30 yrs time. Just look around at our fantastic villages been there hundreds of years ..DO THEY ASK THE LOCAL PEOPLE when they decide these hair brained schemes ….

Comments are closed.